Daha Çevreci Bir Seyahat İçin Cruise Turlarının Sürdürülebilir Turizm Felsefesi

Daha Çevreci Bir Seyahat İçin Cruise Turlarının Sürdürülebilir Turizm Felsefesi

>
Daha Çevreci Bir Seyahat İçin Cruise Turlarının Sürdürülebilir Turizm Felsefesi

Daha Çevreci Bir Seyahat İçin Cruise Turlarının Sürdürülebilir Turizm Felsefesi

13 Aralık 2023
image

Günümüzde ”sürdürülebilirlik”, ”eko turizm”, ”çevre” ve ”verimlilik” gibi kelimeler, çevre hakkında konuşurken veya bir yerde duyduğumuzda aklımıza yerleşen kelimelerden sadece birkaçı. Bu kavramlar, küresel ısınma ve çevre kirliliği sebebiyle acilen ele alınması gereken konular haline geldi. Ulaşım ve iletişim imkanlarının gelişim gösterdiği günlerde, cruise seyahati de giderek büyüyen bir sektör. Cruise turizminin yaygınlaşması ve geniş kitleler tarafından benimsenmesi çevresel kaynaklar üzerindeki etkisini de tartışmaya açmış ve sürdürülebilir turizm yaklaşımını gündeme getirmiştir.

Sürdürülebilir Turizm Nedir?

Sürdürülebilir turizm, turizmin günümüzdeki ve gelecekteki ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerini tüm detaylarıyla göz önünde bulundurur. Bu, ziyaretçilerin, sektörün, ekolojik dengenin ve ziyaretçileri ağırlayan toplulukların ihtiyaçlarını belirleyerek buna cevap veren bir turizm yaklaşımıdır.

Sürdürülebilir Turizm Cruise Turlarıyla Mümkün Mü?

Sürdürülebilir turizm destinasyonların sosyal, kültürel, ekonomik, çevresel ve politik gelişiminde pozitif rol oynar ve pek çok ülke ya da topluluk için önemli gelişme fırsatları doğurur. Kontrolsüz turizm gelişimiyse doğal kaynaklar, tüketim davranışları, kirlilik ve sosyal sistemler bakımından yıkıcı etkiler yaratabilir. Sürdürülebilir planlama ve yönetim ihtiyacı sektörün ayakta kalması için yaşamsal değerdedir. Bu yüzden cruise sektöründe de sürdürülebilirlik önem kazanmaya başladı. Royal Caribbean, Oceania ve MSC gibi büyük cruise şirketlerinin büyük çoğunluğu, gemilerini optimize etmek ve karbon emisyonlarını azaltmak veya dengelemek için gittikçe daha fazla yatırım yapacaklarını kamuyoyuyla paylaştı.

Cruise Gemilerindeki Yakıtlar İçin Yeni Düzenleme

1 Ocak 2020 tarihi itibariyle Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) gemilerin kullandığı yakıtlar için yeni bir düzenleme getirdi. Normalde gemiler %3,5 içeriğe sahip kükürt yakıtı kullanırken, bu düzenleme sonrasında artık maksimum% 0,5’lik oranına sahip kükürt içeriğine sahip ve bir yakıtlar kullanacak. 2019 yılında yayınlanan Cruise Lines Uluslararası Birliği Teknolojileri ve Uygulamaları Raporuna göre, gemi şirketlerinin enerji tasarruflu teknolojilere ve daha temiz yakıtlara sahip gemiler için toplamda 22 milyar ABD doları yatırım yapıldığı söyleniyor.

Gelecekte sıfır emisyonlu gemi yolculukları ihtimal dahilinde görülürken, cruise şirketleri ise sürdürebilir turizm ile dünyayı korumaya yardımcı olmak için harekete geçmeye başladı. Çünkü okyanuslar gezegenimizin yaklaşık yüzde 96.5’ini oluşturuyor ve ekosistemlerindeki en küçük biz bozulma bile dünyanın geleceğini olumsuz yönde etkileyebilme potansiyeline sahip.

Sürdürülebilir Cruise Turları İçin Yeni Teknolojiler

Cruise şirketleri, denizlere yelken açmanın en çevre dostu yolunu bulmak için araştırmalara büyük yatırım yapıyor. Bu araştırmalar ise kaydedilip, yeni teknolojilere sahip yolcu gemilerinde test ediliyor. Seyir halindeyken bu teknolojileri belki fiziksel olarak göremeyebilirsiniz, ancak orada olduklarını bilmek güven duygunuzu perçinleyecektir. Gelin yolcu gemisi şirketlerinin yaptığı çevre dostu atılımlar neymiş beraber bakalım:

Norwegian Cruise Line’ın 2017 Yönetim Raporu’na göre, bir gemide toplam enerji kullanımının yaklaşık yüzde 50’si itiş gücüne gidiyor. Gemilerde bulunan özel yağlama sistemi, gemi hareket halindeyken sürtünmeyi azaltmak için geminin tabanını hava kabarcıkları ile kaplıyor ve bu da gemiyi itmek için gereken yakıt miktarını azaltmaya yardımcı oluyor.

Gemi gövdelerinin son teknoloji ışığında yeniden tasarlanması, hidrodinamik verimliliği önemli ölçüde artırmanın yanında, alg gibi ve deniz organizmalarının büyümesini ortadan kaldıran özel çevre dostu gövde boyalarının kullanılmasını da içeriyor. Üstelik bu kaplama sayesinde, deniz salyangozları ve deniz yıldızları gibi istilacı türlerin diğer seyir alanlarına taşınmasını da önlenebiliyor.

MSC şirketinin yapmış olduğu açıkladığına göre, tüm MSC gemilerinde çevre dostu tekne kaplaması kullanılıyor. 2017 yılında Norwegian şirketinin yayımladığı bir rapora göre, şirketin gemilerinin büyük çoğunluğu çevreci gemi kaplamasına sahip.

MSC’nin 2019’da piyasaya sürülen MSC Grandiosa, Fantasia sınıfındaki muadili gemileri, diğer gemilere kıyasla %28 daha az yakıt kullanıyor. Şirket, bu oranın bir cruise yolcusuna düşen karbondioksit miktarının 255 kilogramdan daha az olduğunu belirtiyor.

Daha Fazla Enerji Tasarrufu Yapan Cruise Gemileri

Çevreye dost verimli enerjiler, sürdürülebilir seyir konusunda üzerinde durulması gereken önemli bir konu. Royal Caribbean, Princess ve Norweigan gibi birçok cruise gemilerinde enerji tasarruflu LED veya floresan aydınlatma hali hazırda kullanılıyor. Üstelik Royal Caribbean, kartla aktive edilen kabin aydınlatması ve klima bile sistemlerini gemilerine dahil etti. 2018’de Norwegian’ın ‘’Norveç Mücevheri’’ ve ‘’Norveç Yıldızı’’ gemilerine kullanılan LED ışıklar sayesinde günlük enerji tüketiminde %70 oranında bir azalma kaydetti. Bu önlemlere ek olarak bazı cruise şirketleri; mutfaklara, banyolara ve çamaşır yıkama tesislerinde su azaltma teknolojisi kurarak su tasarrufu yapıyor.

Çevre Uzmanlarıyla Bilinçli Cruise Turizmi

Birçok kruvaziyer hattı, gemideki misafirleri çevre koruma gibi önemli konularda daha duyarlı olmaları için bir takım faaliyetlerde bulunuyor. Örneğin Ocenia şirketi, misafirleri için deniz yaşamı ve çevre üzerine sıklıkla konferanslar düzenlemekte. Norwegian, her Norwegian gemisinde eğitimli çevre uzmanları bulunduruyor ve bu uzmanlar genç konuklara çevre, temiz su ve kirliliğin nasıl önleneceğini öğretiyor. Aynı zamanda Norwegian mürettebatının çevre politikalarına uyumu sağlamak için ‘Çevresel Bilgilendirme Eğitimi’ alması gerekiyor.

Seabourn şirketi ise, UNESCO ile ortaklığıyla Dünya Mirası Alanlarında sürdürülebilir turizmi teşvik ediyor. Bu girişim sayesinde kruvaziyer hattı, konuklarına Dünya Mirası Alanlarında uzmanlar tarafından eğitim dersleri veriyor. Üstelik Seabourn tarafından sunulan rehberli turlardan toplanan gelirler UNESCO’nun Dünya Mirası Fonu’na bağışlanıyor.

Cruise Turlarında Tek Kullanımlık Plastiklerin Kullanımı

Yakın zamanda Royal Caribbean, Cunard, Oceania, MSC ve Regent Seven Seas gibi cruise şirketleri, gemilerindeki tek kullanımlık plastikleri ortadan kaldırmayı veya azaltmayı seçti. Deniz canlılarına ve çevreye zararı en aza indirgemek için tek kullanımlık plastikler artık birçok gemide artık kullanılmıyor. Örneğin Royal Caribbean, gemilerindeki tüm tek kullanımlık plastikleri yasaklayacaklarına dair bir açıklama yaptı ve Regent Seven Seas, tüm tek kullanımlık plastikleri ortadan kaldıran ilk okyanus lüks seyir hattı oldu. Dahası, Norwegian 2018 yılında tüm filolarından tek kullanımlık pipetleri ortadan kaldırmak için bir Skip the Straw kampanyası başlattı. Kampanyanın başlatılmasından bu yana Norwegian 50 milyon kamışın kullanılmasını engellediğini belirtiyor. Virgin Voyages şirketi ise, konuklarına geri dönüştürülmüş malzemeden yapılmış tek kullanımlık kağıt ürünleri sunarak daha çevreci yaklaşımları imza atıyor.

Sürdürülebilir cruise turizmi için sevindirici bir haber ise CLIA’dan geldi. CLIA (Global Cruise Topluluğu), 2030 yılına kadar kruvaziyer endüstrisindeki karbon emisyon oranını küresel olarak yüzde 40 oranında azaltma taahhüdünü açıkladı. Bu güzel gelişme, sürdürülebilir cruise seyahati açısından çok daha fazla teknolojik değişikliğin kapıda olduğunun bir göstergesi.

Paylaş

Seyahatiniz burada başlıyor.

Haber bültenimize kayıt olarak tekliflerimi öncelikli olarak alın

Bizi Arayın

Bize Ulaşın

Whatsapp

Bize Ulaşın