Efsanevi Venedik Karnavalı Hakkında Merak Edilen Her Şey

Efsanevi Venedik Karnavalı Hakkında Merak Edilen Her Şey

>
Efsanevi Venedik Karnavalı Hakkında Merak Edilen Her Şey

Efsanevi Venedik Karnavalı Hakkında Merak Edilen Her Şey

12 Aralık 2023

Dünyanın en ünlü karnavallarından biri olan Venedik Karnavalı, aynı zamanda en efsane organizasyonlardan biri. Bunun birçok sebebi var. Sıra dışı kostüm ve maskelerin her sene Venedik sokaklarını süslediği bu efsanevi karnaval, tarihi 11. yüzyıla uzanan bir gelenek haline geldi. Yani anlayacağınız o maskelerin ardında aslında köklü ve gizemli bir tarih yatıyor. Venedik’in en önemli kültürel organizasyonlarından biri olan Venedik Karnavalı hakkında merak ettiğiniz her şeyi sizler için anlattık.

İlginizi çekebilir: Akdeniz’in Gerçek Bir Cruise Coğrafyası Olduğunu Gösteren 5 Neden

Venedik Karnavalı Nasıl Ortaya Çıktı?

Öncelikle şunu bilmelisiniz ki Venedik Karnavalı, Venedik halkı için sahip çıkılması gereken bir miras niteliği taşıyor. Tarihi geçmişi 11. yüzyıla dayanıyor bu renkli karnavalın. Karnavalın amacı zengin-fakir, asil-varoş gibi statü farklarını eşitlemek. Bu eşitliği de maskeler sembolize ediyor aslında. Maskelerle ilgili başka bir rivayet daha var. Avrupa’da bir veba salgını başlıyor ve Venedik halkının yarısı bu salgında hayatını kaybediyor. Hayatta kalanlar da hastalıklarını ya da hastalık izlerini saklamak için maske takmaya başlıyorlar. Böylesine eğlenceli ve renkli bir karnavalda, donuk ve hüzünlü maskelerin takılması bu sebepten ileri geliyor. Yani maskeler aynı zamanda Venedik halkının acılarını temsil ediyor gibi düşünebilirsiniz.

Geçmişten Günümüze Venedik Karnavalı

Çıkış noktası aslında dediğimiz gibi 11. yüzyıla dayanıyor. Yani aslında ortaya çıkış hikayesi tam olarak bahsettiğimiz gibi. Ama 18. yüzyıla geldiğimizde yaşanan büyük ekonomik kriz Venedik Karnavalı’nı da vurmuş. 2 ay boyunca büyük bir şaşaa ile süren kutlamalar, bu ekonomik krizle birlikte azalmış, ta ki 1979’a kadar. 1979 itibari ile yine günümüzdeki gibi büyük bir coşkuyla kutlanmaya devam etmiş, ediyor. Sonrasında ise her yıl düzenli kutlanılan uluslararası çapta büyük bir açık hava karnavalı haline gelmiş. Hatta San Marco Meydanı’nda yer alan ünlü Quadri Restaurant’ın duvarındaki fresklerde festivalin nasıl başladığı resmedilmiş. Festival, San Marco Meydanı’nda top atışı ile başlıyor 18. yüzyılda.

Venedik Karnavalı Ne Zaman?

Venedik Karnavalı her yıl Ocak, Şubat ve Mart aylarında gerçekleştiriliyor. Bu yıl, yani 2022 yılında ise 12 Şubat’ta başlayacak ve 1 Mart’ta sona erecek. Kutlamalar her yıl olduğu gibi San Marco Meydanı’nda ve çevresinde yapılacak. Karnavalın her bir günü oldukça hareketli, renkli ve eğlenceli. Ancak hafta sonları İtalyanların da katılımıyla birlikte daha da bir renkleniyor. Hele bir de bu yıl 14 Şubat Sevgililer Günü de karnavala denk geliyor. Yani katmerli bir karnaval olacağını şimdiden söyleyebiliriz. Bu sene karnavala katılmayı düşünenler, bu tarihe denk getirmeye çalışsınlar bize kalırsa.

Venedik Karnavalı Kostümleri Nerede Satılır?

Venedik sokaklarını adeta bir maskeli balo salonuna döndüren bu maske ve kostümlerin 15. ve 16. yüzyılı yansıtmaları önemli bir unsur. Genel olarak kadınlar geniş, pileli uzun elbise ya da etekler ve tüylü şapkalar kullanırken, erkek kostümlerinde renkli ve işlemeli ayakkabı ve çoraplara rastlanıyor. Karnaval zamanı Venedik’te kostüm kiralayabilirsiniz ama tahmin ederseniz ki oldukça pahalıya mal olacaktır. Bu nedenle Taksim’deki kostüm dükkanlarından bu işi halledip karnavala gitmekte fayda var. Yine de Venedik’te kiralama seçeneğiniz olduğunu bilin.

Venedik’te Yapılacak Şeyler Nelerdir?

Venedik Karnavalı’na gittiğinizde, vaktinize göre birkaç şey yapmanızı önereceğiz. Biliyorsunuz Venedik 188 adacıktan meydana geliyor, bir sürü kanalı ve 400 civarı köprüsü var. Gondol ile bir kanal turu yapmanızı öneriyoruz. San Marco Meydanı’nı zaten göreceksiniz ama bazilika, saat kulesi, Dükler Sarayı, Büyük Kanal ve Rialto Köprüsü’nü de programınıza sıkıştırmaya çalışın. Son olarak deniz mahsulleri açısından oldukça zengin bir şehirde olduğunuzu unutmayın. Deniz mahsullü makarna ve İtalyan şarabı ikilisinden oluşan bir akşam yemeğini de listenize ekleyin.

Paylaş

Seyahatiniz burada başlıyor.

Haber bültenimize kayıt olarak tekliflerimi öncelikli olarak alın

Bizi Arayın

Bize Ulaşın

Whatsapp

Bize Ulaşın