Deniz İnsana Neden Huzur Verir?

Deniz İnsana Neden Huzur Verir?

>
Deniz İnsana Neden Huzur Verir?

Deniz İnsana Neden Huzur Verir?

13 Aralık 2023
image

Denizleri ve okyanusları düşünmek ve hayaller kurmak bize hem neşe hem de sakinlik getirir. Bu okyanus ve deniz alıntıları bize gücümüzü ve dayanıklılığımızı, sevgimizi ve kırılganlıklarımızı hatırlatıyor. Zorlu havaların ve zorlukların üstesinden gelmemize yardımcı olurlar, sakin denizlerin yakında fırtınanın yerini alacağını bilirler.

Uçsuz bucaksız denizlerin beynimizi nasıl etkilediğini hiç düşündünüz mü? Güzel gezegenimiz dünyanın yaklaşık % 80’ini kaplayan bu tuzlu su kütleleri, bizlere muazzam bir dünya sunuyor.

Dünyanın en iyi yazarlarından birisi olan Charles Baudelaire, denize karşı her zaman saygı duyardı. Kaleminden “özgür adam, denizi her zaman seveceksin!” gibi denizle alakalı unutulmaz cümleler dökülmüştür. Hiç şüphesiz, İnsanlar ve içerisinde barındırdığı hayvanlar için böylesine özel bir yere sahip olan bu muazzam derya, sadece çok büyük bir su kütlesinden ibaret de değildir. Deniz, göz açıp kapayıncaya kadar saniye de şiddetlenip, bir saniye sonra kuzu gibi sakinleşen bir devdir.

“Okyanus, hayatında şimdiye kadar gördüğü en büyük şeylerden biriydi – hayal ettiği her şeyden daha büyük ve daha derindi. Ona baktıkça, zamana, mekana ve havaya göre rengi, şekli ve ifadesi değişti.” – Haruki Murakami

Deniz Beynimizi Nasıl Etkiler?

Birçok nöro-bilimci, denizin beynimizi nasıl etkilediği hakkında incelemelerde bulunmuştur. M. Rudd, R.A. Baron ve M.C. Diaomond gibi araştırmacılar, bu konu hakkında ün yapmış bilim insanlarıdır. Her biri aklımızdaki o muazzam mavi okyanus ile ilgili çeşitli araştırmalar yapmıştır. Bu araştırmalardan ne tür sonuçlar çıktığını hayal edebiliyor musunuz?

Eğer bir şey kesin ve gerçek ise, denizin, duygu durumumuz üzerindeki etkilerinin genellikle olumlu olmasıdır. Bize her zaman ilham veren romantizm ve özgürlük arzusu göz ardı edilecek bir güç olmamakla birlikte, bilim tarafından da desteklenen bulgulara sahiptir.

“Dalgalarla dans et, denizle hareket et, suyun ritmini ruhunu serbest bırak.” – Christy Ann Martine

Maviliklerin Hayranlık Uyandıran Etkisinin Sebebi Nedir?

Minnesota ve Stanford üniversitelerinde görevli olan birçok psikolog, denizin insan beyni üzerindeki etkileri üzerine bir çalışma gerçekleştirmiştir. Elde ettikleri sonuçlardan biri de; denizin ortaya çıkardığı yoğunluğun, bizim ruhumuzda bir tür hayranlık ve şaşkınlık uyandırmasıdır.

Aslında bu süreç bize rahatlama sağlıyor. Ve bu denli muazzam bir şeyin, bizi tek bir dalga ile öldürebileceği ihtimali bile gerçekten çok şaşırtıcıdır. Bununla birlikte, içimizde uyandırdığı duygular sebebiyle, deniz ve okyanusları anlamaya çalışan beynimiz sayesinde, ruhumuza güzellikler katmaktadır.

Mesela deniz, yaratıcılık anlamında daha cömert davranmamızı sağlayarak, karakterimizde ve aldığımız kararlarda büyük değişiklere temel hazırlamaktadır. Aynı zamanda deniz, zaman algımızı da değiştirmekte de ustalaşmıştır.

Deniz, Beyni Yaratıcı Olmaya İter

Genelde çalışırken, konuşurken ya da çocuklarımız ile ilgilenirken, insan beyni bir şekilde “meşgul” durumuna girer. Bununla birlikte, deniz bu durumu büyük ölçüde değiştirir ve zihinsel süreçlerimizi rahatlatır.

Bir kere rahatladığımız zaman, sinir bağlarımız temel ölçüde aktive edilir. Denizin yoğunluğunun neden olduğu genel manadaki sakinlik ve esenlik halinde, aklımıza en yaratıcı, en parlak ve özgün fikirler gelir.

Gerçekte, bu işlemin anlaşılması oldukça kolaydır. Gevşeme moduna girdiğimiz zaman, endişelerimiz ortadan kalkar. O anda beynin prefrontal alanı kontrol altına alınır ve bu nedenle yaratıcılık, hayal kurma gücü deyim yerindeyse ‘büyülü düşüncelerimiz’ serbestçe akmaya başlar. Dolayısıyla, düşüncelerimiz daha orijinal, daha az eleştirel ve çok daha açık hale gelir.

Sakinlik Veren Denizler

Denizin zihnimiz üzerinde olumlu etkileri vardır. Örneğin meditasyonun, insan beyninde faydaları kanıtlanmış eski bir tekniktir. Meditasyon hali, beyin dalgalarının uyarılmasını arttırır ve hatta bunları değişebilir.

Bu durumda, dikkatimizi bir üst seviyeye çıkaran şeylerin başında denizin dalgaları gelmektedir. Dalgaların sesinin üzerimizdeki etkisi, eforla bağlantılı olan alfa beyin dalgalarının yanı sıra, gevşeme ve huzurlu bir hal ile, çevremizdeki her şeyi ortadan kaldırma gücüne sahiptir.

Daha önce de söylediğimiz gibi, deniz, insan beynini yaratıcı bir hale getirmekte oldukça ustadır. İlginçtir ki yapılan çalışmalar denizin zihinsel berraklık durumunu sağlayan alfa beyin dalgaları ile de ilgili olduğunu da ortaya koymuştur.Artık hepimiz denizin beynimizi nasıl etkilediği hakkında biraz daha bilgi sahibi olduk. Eğer bir gün fırsat bulursanız, tek yapmanız gereken sadece haliyle bu güzelliğin tadını çıkarmaktır.

Paylaş

Seyahatiniz burada başlıyor.

Haber bültenimize kayıt olarak tekliflerimi öncelikli olarak alın

Bizi Arayın

Bize Ulaşın

Whatsapp

Bize Ulaşın