Cruise Seyahatlerinde Uygulanacak Yeni Prosedürler ve Sözleşmeler

Cruise Seyahatlerinde Uygulanacak Yeni Prosedürler ve Sözleşmeler

>
Cruise Seyahatlerinde Uygulanacak Yeni Prosedürler ve Sözleşmeler

Cruise Seyahatlerinde Uygulanacak Yeni Prosedürler ve Sözleşmeler

12 Aralık 2023
image

Cruise seyahatleri yeniden başlar başlamaz denizlere açılmaya can atıyorsanız rezervasyonunuzun ardından yaptığınız sözleşmeyi okurken daha fazla bilgiye sahip olmayı isteyebilirsiniz. Normalde her cruise firması, seyahatlerden önce misafirlerine sözleşmelerini sunarlar. Aşının yaygınlaşmasıyla beraber geçtiğimiz günlerde Royal Caribbean International, Celebrity Cruises, ve Costa Cruises, özellikle covid-19’u da içeren ifadeleri sözleşmelerine ekleme kararı aldı. Bu konuda ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin cruise şirketlerden beklediği hijyen prosedürleri düşünüldüğünde karar sürpriz olmadı. Cruise hatlarının önceklikle test yolculuklarına başlayabilmeleri için, gönüllü yolcuları beraber gemilerindeki covid-19 riskleri hakkında bilgilendirmeleri gerekiyor. Peki Türkiye’den hareket eden cruise hatları için bu uygulama geçerli olacak mı? Şimdilik bu konu hakkında net bir bilgi olmasa da, özellikle dünyadaki gelişmeler Türkiye’de de cruise seyahatleri için istenen belgelerde yeni düzenlemelere yol açabilecek gibi gözüküyor. Şimdi gelin hep beraber hangi cruise şirketi covid-19 politikalarına netleştirmiş, onlara bakalım.

Crystal Cruises

Lüks cruise hatlarından birisi olan Crystal Cruises, seyahat acentelerine ve misafirlerine, denize açılmadan önce tüm yolcuların ve mürettebatın covid-19 aşısına sahip olmalarını talep edeceğini bildirdi. Crystal, Mayıs 2021’de yelken açmaya başladığında, tüm yolcuların seyahat edebilmeleri için bir aşı olmaları gerekecek. Aşının tam dozunun yolculuk başlamadan en az 14 gün önce alınması gerekecek ve konukların gemiye binmeden önce aşı kanıtı sunmaları istenecek.

Celebrity Cruises

Celebrity, 19 Ekim 2020 tarihli güncellenmiş yolcu sözleşmesinde, 1 Aralık 2020’den sonra herhangi bir zamanda yola çıkan gemilerde covid ile ilgili olarak kendisini kapsayacak şartlar belirledi. Sözleşme revizyonlarını en kapsamlı bir şekilde paylaşan cruise şirketleri başında Celebrity Cruises bulunuyor. Şirketin açıkladığı maddelerde ise bu kurallar oldukça dikkat çekici:

  • Celebrity Cruises, tüm yolcuların rezervasyondan önce bir doktora danışmasını tavsiye ederek, bazı yolcuların, covid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsüne yakalanma riskinin artmış olabileceğini belirtiyor.
  • Politika, yolcuların enfekte olabilme riskini kabul etmelerini ve gemi hattı tarafından belirlenen tüm protokollere uymayı kabul etmelerini gerektiriyor. Ayrıca, geminin yanaştığı ülkeye bağlı olarak düzenlemelerin limandan limana değişebileceğini de şirket belirtiyor.
  • Şirket prosedürler doğrultusunda yolcuların seyir öncesi sağlık durumlarıyla ilgili bilgileri doğru bir şekilde açıklamaları gerektiğini belirtiyor. (Ateş ölçümlerine ve testlerine tabi tutun (seferler öncesinde, sırasında ve sonrasında); yemek ve eğlence gibi şeyler için kapasite kısıtlamalarına uymak; ve kabinler dışında maske takmak gibi)
  • Ayrıca, şirketin sözleşme maddesinde yolcuların gerekirse ellerini sterilize etmeleri ve riskli durumlar görülmesi halinde karantinaya girmeleri gerektiği yer alıyor.
  • Yolcuların ayrıca yalnızca gemi şirketinin yönergeleri doğrultusunda gerçekleştirilen gezilerle limana inmelerine izin verileceği şirket tarafından açıklandı.
  • Yolculuktan sonraki 14 gün içinde COVID-19 testi pozitif çıkan, semptom gösteren veya test sonucu pozitif çıkan biriyle temas eden yolculara para iadesi yapılacak.
  • Bir yolcu, bir yelken sırasında pozitif test yaparsa, seyahat grubuyla birlikte karantinaya alınabilir, izole edilebilir veya karaya çıkarılabilir ve gemi seyahati sözleşmesinin şartlarının ihlal edilmemesi koşuluyla, gemi ücretinin kısmi iadesi yapılabilir.
  • Bununla birlikte, bu durumda, hattın yeni politikaları hakkında dikkat edilmesi gereken belki de en önemli şey, yolcuların tıbbi bakım, konaklama, yemek ve eve ulaşım dahil diğer tüm masraflardan sorumlu olacağıdır.
  • Son olarak, şüpheli bir salgın veya enfeksiyon nedeniyle bir gemi yolculuğu iptal edilirse, etkilenen yolculuktaki yolcular para iadesi alma hakkına sahip olacaktır.

Costa Cruises

Costa, genellikle popüler ana akım kruvaziyer gemileri listesinde yer alıyor. Costa Cruise ise seyahat sözleşmelerine şu maddeleri eklemiş:

  • Seyahatler şu anda yalnızca 26 ülkeden oluşan Schengen bölgesinde yaşayanlara açık olsa da, şirket ABD yolcuları için yaptığı sözleşmeye koronavirüse özgü ifadeler ekledi.
  • Genel kuralları ve yönetmelikleri, yolcuların uçağa binmeden önce sağlık anketlerine doğru yanıtlar vermelerini ve sağlıkla ilgili gerekli tüm belgeleri sağlamalarını şart koşuyor.
  • Ek olarak, kruvazörlerin sosyal mesafe, maske takma ve uygun hijyen (el yıkama ve sanitasyon) dahil olmak üzere hat tarafından uygulanan tüm güvenlik protokollerine uyması gerekiyor. Ayrıca şirket seyahat sözleşmesinde kıyı gezilerine kısıtlama getirme hakkını saklı tuttuğunu da eklemiş.
  • Bu kurallara uymayan yolcuların geri ödeme yapılmadan uçağa binmesi reddedileceği maddesi firmanın seyahat sözleşmesinde yer alıyor.

Royal Carribean

Celebrity Cruises ile kardeş marka olan Royal Carrabian’da da aynı sözleşme maddeleri yer alıyor.

Cruise Seyahatlerinde Aşı Pasaportu Gerekecek Mi?

Son gelişmelere göre özellikle aşı yaygınlaştıkça cruise firmaları da hava yolu firmaları gibi “aşı pasaportu” uygulamasını hayata geçirebilir. Tedbirlere uyulan test yolculuklarından sonra cruise yolculukları belirli prosedürlere uyulduğu taktirde yakın zamanda yeniden başlayabilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Cruise Seyahatine Çıkmadan Önce Bilinmesi Gereken 10 Yararlı Bilgi

Cruise Seyahati ve 2021 Yılındaki Yeni Normal Uygulamaları

Paylaş

Seyahatiniz burada başlıyor.

Haber bültenimize kayıt olarak tekliflerimi öncelikli olarak alın

Bizi Arayın

Bize Ulaşın

Whatsapp

Bize Ulaşın