Cruise Gemilerindeki Temizlik Prosedürleri Hakkında Merak Edilenler

Cruise Gemilerindeki Temizlik Prosedürleri Hakkında Merak Edilenler

>
Cruise Gemilerindeki Temizlik Prosedürleri Hakkında Merak Edilenler

Cruise Gemilerindeki Temizlik Prosedürleri Hakkında Merak Edilenler

13 Aralık 2023
image

Bu yıl yolculuğa çıkıyorsanız veya rezervasyon yaptırmayı düşünüyorsanız, tatilden önce alınması gereken tüm önlemler hakkında A’dan Z’ye bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Son dönemlerde cruise firmaları, misafirlerinin sağlığı için hijyen standartlarını gözeterek çalışmalarına devam ediyor. Uluslararası temizlik ve sağlık yönergelerini izleyen bu firmalar, temizlik uygulamalarından yolcu taramasına ve halk sağlığı denetimlerine kadar, yolcu hatları yolcuları ve mürettebatı sağlıklı tutmak için güçlü bir şekilde organizasyonlarını sürdürüyor.

Cruise Gemilerindeki Hijyen Kuralları Denetimlere Tabi

Tüm dünya normalleşmeye ve sınırlarını açmaya devam ederken mavilikler içinde tatil yapmayı sevenler koronavirüs sonrasında cruise turizmini yakından takip ediyor. Özellikle pandemi sonrasında en çok merak edilen şeylerden birisi de cruise gemilerinde alınan önlemler ve hijyen kuralları oldu. Öncelikle cruise gemilerine dair şunu belirtmekte fayda var; Tüm dünyada ve Türkiye’de yolcu gemilerinin temizlik ve sağlık prosedürleri de Sağlık Bakanlıkları ve ilgili kurumların denetimi altında bulunmakta olup, sıkı denetimlere tabidir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Guide to Ship Sanitation başlığı altında 2011 yılında bir rehber hazırladı. Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünce Türkçe’ye çevrilen Gemi Sağlık Rehberi‘ni inceleyebilirsiniz.

Global Düzeyde Cruise Gemilerinde Sağlık Prosedürleri Nelerdir?

Öncelikle ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) hakkında bilgi sahibi olarak yazımıza devam edebiliriz. Kısaltması CDC olan ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (Centers for Disease Control and Prevention) ABD’nin Sağlık ve İnsan Hizmetleri Dairesi’nin, kamu sağlığı ve kamu güvenliğinin sağlanması konusunda çalışan bir birimidir. CDS kuruluşu ise; yolcu gemilerinin dünya çapında seyahat ettiğini, yerel yargı gerekliliklerinin farkındalığını ve bunlara yanıt vermeyi gerektirdiğini kabul etmektedir.

Dünyanın dört bir yanını dolaşan cruise gemileri için CDC’ de bir takım prosedürleri hayata geçirmiştir. Örneğin CDS standlartlarına göre; Kruvaziyer gemi yönetimi ve sağlık personelinin ILI (grip benzeri hastalık) hastalarını tanımlama ve bakımında bilgili ve esnek olmaları gerekir. Sağlık hizmeti sağlayıcının hastanın klinik prezentasyonunu ve altta yatan risk faktörlerini değerlendirmesi her zaman daha fazla tıbbi değerlendirme, test ve tedavi ihtiyacı hakkındaki kararların önemli bir parçasıdır.

Özellikle Amerika Birleşik Devletleri Halk Sağlığı veya #USPH Standartları, gemilerindeki hijyen kalitesi açısından dünya genelindeki yolcu gemisi şirketleri arasında altın standart olarak kabul edilir. USPH Standartlarının temel amacı gemideyken misafirleri ve mürettebatı enfeksiyonlardan korumaktır. USPH Standartları Yönetmelikleri, tüm ABD topraklarına denizlerin yanı sıra diğer ülkelerle olan anlaşmaların kapsadığı alanları da kapsamaktadır.

85 ve Altı Puanlar Başarısız Sayılıyor

Bu standartlar 0-100 arası bir ölçekte puanlanır. 85 ve daha düşük puanlar başarısız sayılır. 85’in altında puan alan bir geminin geçer puana seviyesine gelene kadar yelken açmasına izin verilmez. Gemiler bağımsız yetkililer tarafından düzenli olarak yılda iki kez denetlenir ve bu ziyaretler bildirilmez.

Mürettebat üyeleri için kişisel koruyucu önlemler ve salgınların kontrolü de dahil olmak üzere, yolculuk sırasında ve sonrasında grip benzeri salgın hastalıkların yayılmasını önlemeye yönelik bir rehber hazırlayan CDS’nin yönergelerine buraya tıklayarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

Cruise Gemilerinde Temizlik ve Denetim Süreci Nasıl İşleyecek?

Sağlıklı ve güvenli bir şekilde seyahat etmeyi kim istemez? Sevdiklerimizin ve kendimizin sağlığını riske atmamak adına pandemi sonrasında cruise gemileri için bir takım temizlik önlemleri de ülkelerin uluslararası sağlık kuruluşlarınca ve sağlık bakanlığınca belirlenen kriterler doğrultusunda güncelleştirildi. Gelin bu önlemler neymiş hep beraber inceleyelim;

  • Mürettebat üyeleri geminin tesislerini düzenli olarak temizler ve dezenfekte eder,
  • Kabinler günde en az bir kez temizlenir,
  • Restoranlar ve atıştırmalıklar düzenli olarak temizlenir,
  • Havuzlar ve asansörler gibi ortak alanlar gün boyunca temizlenir
  • Her yolculuğun sonunda, mürettebat üyeleri belirlenen temizlik malzemeleri ve sıhhi prosedürleri kullanarak gemiyi yukarıdan aşağıya temizler.

Gemiye Binmeden Önce Yapılan Taramalar

Biniş öncesi sağlık taramaları, binmeden önce hasta yolcuların veya mürettebat üyelerinin belirlenmesine yardımcı olur. En yaygın sağlık tarama protokolü bir sağlık anketidir. Yolcular, kendilerinin veya seyahate beraber çıktıkları kişilerin yakın zamanda herhangi bir hastalık belirtisi olup olmadığını belirtir. Hasta olabilecek yolcular ve mürettebat üyeleri diğer konuklarla etkileşime girmeden önce sağlık personeli tarafından değerlendirilir.

Gemide Bulunan Tıbbi Tesisler

Kruvaziyer Hatları Uluslararası Birliği (CLIA) Kruvaziyer Hattı Üyeleri, Amerikan Acil Durum Doktorları Koleji (ACEP) ile işbirliği yaparak kruvaziyer tıbbı tesislerine ilişkin kılavuz ilkeler geliştirdi ve uyguladı. CLIA sınırındaki Kruvaziyer Hattı Üyeleri için zorunlu olan bu yönergeler, kruvaziyer gemilerinin 7/24 mevcut en az bir kalifiye tıp uzmanına sahip olması gerektiğini belirtmektedir. Ayrıca, yolcu gemilerinde bir muayene odası, yoğun bakım odası ve laboratuvarların işlenmesi, yaşamsal bulguların izlenmesi ve ilaçların uygulanması için ekipmanlar bulunmalıdır. Daha kapsamlı tesisler veya tedavi gerektiren hastalar tipik olarak sahil tarafındaki bir tıbbi tesise yönlendirilmektedir.

Denetleme Prosedürleri

Yolcu ve mürettebat sağlığı, sağlam bir gözetim ve denetim sistemi ile korunmaktadır. Dünya genelindeki kamu sağlığı otoriteleri yolcu gemilerini denetler ve sağlık gerekliliklerini uygular. ABD limanlarını ziyaret eden yolcu gemilerine her yıl en az iki habersiz sağlık muayenesi yapılır. Buna ek olarak, yolcu gemileri her yıl üç veya daha fazla resmi halk sağlığı denetimine tabi tutulur.

Mürettebatların Sağlık Eğitimleri

Gemideki personel ilk yardım ve halk sağlığı uygulamaları konusunda eğitilmelidir. Gemideki işleri ne olursa olsun, mürettebat acil durum prosedürleri, sinyaller ve alarmlar gibi güvenlik ve ilk yardım prosedürleri konusunda eğitilmeleri gerekmektedir.

Koronavirüs ile Gündeme Gelen Cruise Gemisi Nasıl Dezenfekte Edildi?

Koronavirüs dünyada yayılmaya başladığında bir yolcu gemisinin misafirlerinde koronavirüs hızla yayılmaya başladı. Tüm dünyanın merakla takip ettiği bu süreçte minimum can kaybı yaşanmıştı. Önlem amaçlı bir süre gemide misafir edilen en son yolcu da gemiden ayrıldığı zaman gemide detaylı bir temizllik yapılması gerekiyordu.

Haftalar süren çalışmaların arından cruise gemisi şirketinin yöneticisi gemiyi pruvadan kıç tarafına temizlemek ve dezenfekte etmek için ortak olacak en iyi kaynakları belirlemeye çalıştığını söyleyerek bir basın açıklaması yaptı. Piyasada en etkili dezenfeksiyon ürünü olarak bilinen Virox* isimli bir deterjanın kullanım deneyimine sahip bir şirketle anlaşan cruise firması, bu süreçte şeffaflık politikası izleyerek attıkları her adım sonrasında kamuoyonu ve halkı bilgilendirdi.

*Virox: Hızlı ve etkili temizlik performansı sağlamak için tescilli hidrojen peroksit teknolojisine dayanan tek aşamalı bir dezenfektan temizleyicidir. Ürün hem virüdal hem de bakterisittir. Dezenfeksiyon beş dakikalık temas süresi gerektirir. Ayrıca sert yüzeylerde 30 saniye içinde geniş spektrumlu sanitasyon sağlar. Konsantre ekonomik performans sunar. Kan ve vücut sıvılarını dekontamine etmek için kan kaynaklı patojen standartlarını karşılar.

Şirketin basınla paylaştığı bilgilere göre gemide bulunan en küçük eşya bile derinlemesine temizlendi. Temizlik şirketinin özel temizlik teknikleriyle temizlediği alanlar ise şunlar oldu:

  • Tüm havlu, çarşaf, yatak yastıkları, yastıklar, yorganlar, duş perdeleri, minderler ve bunların çıkarıldığı alanlar
  • Halılar, perdeler ve diğer yumuşak mobilyalar
  • Tüm koridorlar ve korkuluklar
  • Kat hizmetleri depolama ve servis alanları
  • Kadırga, kiler, tabak ve servis gereçleri
  • Restoran, yiyecek ve içecek alanları
  • Eğlence alanları
  • Mağazalar, spa, salon ve fitness merkezi gibi halka açık mekanlar
  • Teknik ve makine alanları
  • Tüm mürettebat yaşam alanları
  • Tüm güverte alanları ve korkuluklar
  • Sağlık Merkezi

Kaynaklar: USA TodayTravel PulseCruise Radiomayoclinic.org

Eğer yakın gelecekte bir cruise seyahati planlıyorsanız, gemide alınan hijyen önlemlerini araştırmanız huzurlu ve mutlu bir tatil yapmanızdaki en önemli adımlardan bir tanesi olacaktır. Cruise gemileri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Gemide Sağlık Hizmetleri Nasıl Veriliyor? İçeriğine göz atabilirsiniz.

Paylaş

Seyahatiniz burada başlıyor.

Haber bültenimize kayıt olarak tekliflerimi öncelikli olarak alın

Bizi Arayın

Bize Ulaşın

Whatsapp

Bize Ulaşın